Nou! - Pardoseli Compozite pentru trafic intens - Considerate in Statele Unite, Japonia si Europa de vest ca pardoseala secolului XXI.
NOU - PLANK

Instructiuni de montaj pardoseli autoadezive

Folosirea dalelor de linoleum autoadeziv poate fi o solutie ieftina pentru amenajarea pardoselii dvs. Acest produs se monteaza simplu, fiind o operatiune usoara chiar si pentru cei fara experienta, necesitind doar putina rabdare si atentie la detalii. Rezultatul va fi o imbunatatire semnificativa a aspectului camerei pe care vreti sa o redecorati.

Imagine Montaj 1

Unelte si Materiale Necesare

  • Creion
  • Ruleta
  • Ciocan de cauciuc
  • Cutter, foarfece
  • Echer 90°
  • Carpa sau burete
  • Dalele de linoleum

Pregatirea dalelor pentru montare

In momentul achizitionarii acestui produs trebuie sa cunoasteti numarul dalelor necesare acoperiri suprafetei dvs.
Dimensiunile dalelor de linoleum sunt: 305 x 305 x 1.2mm (12'x12'x1.2mm), pentru 1mp de acoperit fiind necesare 10,75 placi. Pentru a afla numarul de dale necesar, inmultiti lungimea cu latimea camerei, aflind astfel aria camerei. Inmultiti aria aflata cu 10,75 si rotunjiti la parte intreaga numarul aflat.

De exemplu, aveti o camera de lungime 3m si latime 3m. Aria camerei este 3x3=9mp. Numarul de dale necesar este 9x10,75=96,75 placi, deci trebuiesc 97 de dale. Va sfatuim sa tineti cont de eventualele pierderi de material si rezerva necesara inlocuirii dalelor deteriorate (10%), deci ar trebui cumparate aproximativ 107 dale.

Dalele de linoleum autoadeziv au in compozitie vinil pur care, odata cu schimbarile de temperatura a mediului inconjurator, se dilata si se contracta. In consecinta, este foarte important ca, inainte de a se monta, acest produs sa fie lasat la temperatura camerei cel putin 24 de ore. Altfel vor aparea probleme imediat ce pardoseala este terminat de montat.

Pregatirea pardoselii ca suport pentru montarea dalelor

Dalele de linoleum autoadeziv sunt recomandate pentru orice suprafata interioara a caror pardoseala indeplineste cateva conditii esentiale. In principal, pentru suportul dalelor este de ajuns placa de beton plana, uscata, fara neregularitati, fara urme de praf, uleiuri sau grasimi, vopsea, chit, var, etc.

Daca:
- pardoseala prezinta neregularitati, acestea trebuiesc indepartate, gaurile si crapaturile trebuiesc reparate, in caz contrar pot aparea defecte in timp.

- pardoseala nu este curata, aceasta se va spala cu o solutie de apa si detergent. Nu folositi solutii de tip benzina sau tiner pentru curatirea acesteia deoarece se poate deteriora adezivul de pe spatele dalelor. Inlaturati toate urmele de praf cu ajutorul unui aspirator.

- pardoseala este umeda, aceasta trebuie lasata sa se usuce, in caz contrar gradul de lipire a placilor poate fi nul.

Vechiul covor de linoleum existent intr-o incapere (de tip linoleum val) trebuie inlaturat, neputindu-se folosi ca suport de montare deoarece acesta are un coeficient de dilatare mai mare decit dalele autoadezive, astfel existind pericolul ca prin fortele de dilatare aparute vara la temperaturi mari, dalele sa fie deteriorate.

Recomandare

O pardoseala ce prezinta neregularitati poate fi nivelata foarte usor si ieftin astfel:

1. se aplica pe pardoseala suport un strat de prenandez, nivelind apoi cu o linie sau o nivela. Stratul rezultat trebuie sa aiba o grosime suficienta pentru acoperirea totala a neregularitatilor si porozitatilor existente anterior.

2. dupa 2-3 ore necesare uscarii si intaririi stratului depus se pot monta dalele autoadezive

Atentie!
1. Acest produs se foloseste numai in cazul suprafetelor interioare.
2. Nu instalati dalele autoadeazive peste pardoseli care radiaza caldura.

Imagine Montaj 2

Montarea dalelor autoadezive

PASUL 1. Inainte de instalare luati in considerare grosimea in plus a podelei dvs. terminate, pentru a nu avea surprize neplacute ulterior (usi care nu se mai deschid, etc). Stabiliti centrul incaperii pentru a avea punctul de plecare in montarea dalelor prin trasarea liniilor de referinta intre mijlocul peretilor opusi (vezi figura alaturata).

PASUL 2. Incercati sa potriviti un rand de dale fara sa le fixati (deci fara indeprtarea hartiei cerate de pe spate) pornind din centru spre margine pentru a va forma o idee in privinta oricaror ajustari ce trebuiesc facute, astfel incat sa aveti pierderi cat mai mici dar si pentru ca trebuie tinut cont de faptul ca in zona unde dalele intalnesc peretii, ultima dala trebuie sa aiba o latime de cel putin jumatate de placa.
Ajustati liniile de referinta cat de mult va este necesar pentru a realiza aranjarea care va satisface.

PASUL 3. Incepeti montarea dalelor din centrul podelei, in sistem piramidal. Indepartati hartia cerata de protectie de pe spate, fixati dala in locul dorit si prin roluire si apasare se lipeste de pardoseala. Lipirea dalelor se face intr-o anumita directie indicata pe spate cu o sageata pe hartia de protectie.

PASUL 4. Dupa ce ati pus toate dalele intregi care se potrivesc, incepeti decuparea dalelelor necesare acoperirii perimetrului camerei. Acestea se pot taia foarte usor cu ajutorul unui cutter sau cu o pereche de foarfece in functie de cerintele spatiului (tevi de calorifer, pereti strambi, tocuri pentru usi, etc.).

Daca montati dale pe marginea podelei de-a lungul unei suprafete neregulate, va sfatuim relizarea unui sablon din carton ca ajutor in decupare.

Indepartarea dalelor deteriorate accidental

Unul dintre avantajele utilizarii dalelor de vinil este acela ca atunci cand sunt deteriorate, ele pot fi inlocuite fara a afecta dalele din jurul lor.
Dala deteriorata se incalzeste cu o sursa de caldura (uscator de par; fier de calcat, dar nu direct pe placa ci eventual prin intermediul unei carpe)pentru a inmuia adezivul. Puneti lama unui cutit obisnuit sub dala deteriorata ce a fost incalzita si incepeti sa o ridicati cu atentie.
Curatati bucatile din dala deteriorata lucrind din centru spre margine. Indepartind dala in acest fel veti preveni deteriorarea marginilor dalelor incojuratoare. Luati o dala de vinil noua si o potriviti cu atentie in acelasi loc.

Intretinerea pardoselelor vinilice

Suprafata dalelor se poate mentine stralucitoare curatind-o intotdeauna cu apa sau cu solutie de apa si detergent.
Nu se folosesc alte substante chimice de curatare care ar putea afecta suprafata dalelor (ex:tiner, benzina, gaz, etc.). Dalele deteriorate in urma nerespectarii indicatiei de mai sus trebuiesc indepartate in timp util.

Cele mai frecvente greseli

1. Cea mai frecventa greseala este aplicarea dalei de vinil pe o pardoseala care nu este corespunzator pregatita.

2. Montarea dalelor de vinil peste alt tip de linoleum, lucru care este neindicat din start.

3. Neglijarea montarii daleleor in directia indicata de sageata de pe spatele acestora.

4. De a nu cumpara 5..10% mai multe dale, neluindu-se in calcul pierderile marginale.